Met de huidige bezuinigingsslag – waar de UT vorig jaar op inzette – gaat de universiteit het niet redden. Dat is de conclusie in de Spring Memorandum, het financiële meerjarenplan van de UT. Oorzaken die genoemd worden zijn teruglopende studentenaantallen, gestegen kosten en onderzoeksfinanciering die onder druk staat.
Minder studenten
Dat laat zich terugzien in de cijfers. De UT berekent een terugval in studentenaantallen, naar grofweg ergens tussen de 10 duizend en 11 duizend studenten. Ter vergelijking: in de Spring Memorandum van vorig jaar werd nog rekening gehouden met 13,5 duizend studenten in 2027, daar zijn er met de huidige calculaties nog 10.299 van over.
Dat zorgt voor een forse extra bezuinigingsslag, bovenop de financiële maatregelen die de UT al nam. Volgens de meerjarenbegroting zoals eind 2023 opgesteld, ging de UT uit van een bezuinigingsopgave van rond de 16 à 17 miljoen euro in 2025 en 2026, naar zo’n 11 miljoen euro in 2028. In deze nieuwe situatie is de bezuinigingstaak flink pittiger, van bijna 30 miljoen in 2025 naar bijna 36 miljoen euro in 2028 en 2029.
De bezuinigingsopgave van de UT volgens de Spring Memorandum. Bedragen in miljoenen €’s.
Op de middellange termijn zoekt de UT maatregelen binnen de twintig eerder geopperde ‘building blocks’. Zo wil de universiteit haar onderwijs anders organiseren, het staf-studentratio verhogen van 1:13 naar 1:20, de instroom verhogen, meer onderzoeksgeld binnenhalen en minder ondersteunend personeel in dienst hebben.
Snijden in activismebeurzen
Ook op de korte termijn – dit jaar nog – moeten er maatregelen genomen worden, staat er geschreven. Voorstellen die op tafel liggen: minder externe inhuur, minder studiebeurzen uitgeven, het afschalen van bepaalde minors en honoursonderwijs en ‘het verminderen van de elementen van FOBOS die verder afstaan van onze kernactiviteiten in het onderwijs, met name de activismebeurzen’.
Hoewel de universiteitsraad morgen de financiële plannen bespreekt, is al duidelijk dat bijvoorbeeld het terugschroeven van de activismebeurzen tegen het zere been is van de medezeggenschap. Al helemaal met het oog op de langstudeerboete die het nieuwe kabinet wil introduceren en het tanende activisme op de UT, vreest de universiteitsraad voor zware negatieve consequenties.
Uraad wil organisatiewijziging
Maar daarmee is nog niet de lading van de boodschap van de universiteitsraad gedekt. Die wil dat het college van bestuur de touwtjes steviger in handen neemt en actie onderneemt. Daarom stuurt de universiteitsraad aan op een formele organisatiewijziging, specifiek eentje van de tweede categorie. Dat is: ‘Een organisatiewijziging die van invloed is op de organisatie en/of de werkwijze van de betreffende eenheid/eenheden of UT als geheel en zonder ingrijpende rechtspositionele gevolgen’. Met andere woorden: geen reorganisatie of gedwongen ontslagen, maar wel het anders inrichten van de organisatie. Daar zal dan echter wel een plan voor op tafel moeten komen.
De universiteitsraad is niet zomaar van plan in te stemmen met de Spring Memorandum. Daarvoor moet die organisatiewijziging afgekondigd worden, vindt de raad. Bovendien moeten de financiële plannen verder uitgewerkt worden om duidelijker te krijgen wat de effecten zijn van de genoemde maatregelen en hoeveel de UT dat financieel oplevert, zo is de boodschap.