Met deze uitspraak heeft het college nog geen besluit genomen, maar het wachten is op het moment dat de kogel door de kerk gaat. Deze aankondiging was bedoeld om de universiteitsraad vroegtijdig te informeren, zo liet vicevoorzitter Machteld Roos weten. ‘We zitten middenin het proces van het opstellen van een begroting voor volgend jaar. Daarnaast is er grote druk vanuit Den Haag. Gezien die uitdagingen en onze bezuinigingsdoelen voor de komende jaren, moeten we veranderen. Daarom bespreken we dit vroegtijdig: we kunnen de mogelijkheid tot een UT-brede organisatiewijziging niet uitsluiten.’
Hoe is de medezeggenschap geregeld?
Wat woensdagochtend vooral het twistpunt was tussen de universiteitsraad en het college van bestuur was de manier waarop de medezeggenschap geregeld is in het geval van een organisatiewijziging. Met andere woorden: aan welke tafel wordt een besluit genomen en besproken. En bovenal: wie heeft al dan niet het recht om daarmee in te stemmen.
Volgens het college van bestuur schiet de huidige regeling tekort, met het oog op de aanstaande forse overheidsbezuinigingen. De crux: het is te verwachten dat meerdere organisatiewijzigingen moeten plaatsvinden binnen UT-faculteiten en -diensten. Waarschijnlijk niet gelijktijdig, maar ze zullen wel invloed hebben op elkaar.
Instemmings- of adviesrecht
Omdat de UT-eenheden zo verweven zijn met elkaar, is de ene organisatiewijziging niet los te zingen van de andere, zo is de gedachte. Het voorstel van het CvB is daarom om een nieuwe regeling in te voeren, waarbij élke organisatiewijziging of reorganisatie op eenheidsniveau wordt gezien als een ‘eenheidsoverstijgende’ wijziging.
Waar de schoen ‘m voor de medezeggenschap wringt, is in de te volgen procedure die het college van bestuur voorstelt. Volgens de nieuwe procedure zou het instemmingsrecht van de decentrale medezeggenschap – een dienstraad of faculteitsraad – vervangen worden door een adviesrecht. En dat willen zowel de universiteitsraad als de decentrale medezeggenschap niet.
Vooralsnog kondigde alleen de faculteit TNW onlangs een formele reorganisatie af. Daarom is het de komende tijd aan de faculteitsraad van TNW om al dan niet in te stemmen met een reorganisatieplan van hun faculteitsbestuur.
Noodrem
Hoewel niemand expliciet een UT-brede reorganisatie of organisatiewijziging afkondigde, is het wachten wanneer dat moment zich aandient. Universiteitsraadsvoorzitter Herbert Wormeester vroeg zich namelijk hardop af of de UT niet al de facto een organisatiewijziging doormaakt. ‘Iets meer dan een jaar geleden trokken jullie als CvB aan de noodrem, onder andere met een vacaturestop. Zoiets is een tijdelijke maatregel, je kan als universiteit niet vooruit als de noodrem erop staat.’
Dus, zei Wormeester: kies óf voor een structurele oplossing, óf laat de rem los. ‘De huidige maatregelen slaan gaten in de organisatie om de dichtheid te verlagen. Mensen moeten hun werkzaamheden al aanpassen. Ergens ruikt, oogt en proeft dat als een brede organisatiewijziging. Daarom moeten we dit ophelderen.’
Maar een officiële stempel, die is er nog niet.