UT-vicevoorzitter Machteld Roos deelde woensdagochtend de financiële stand van zaken met de universiteitsraad, zij het in beknopte vorm. De laatste managementrapportage is namelijk nog niet gepubliceerd.
4 miljoen euro bezuinigd
Wat de beschikbare cijfers wel lieten zien, is dat de UT dit jaar dieper in het rood duikt dan begroot: een tekort van 13,4 miljoen euro. Om op een tekort van 7,5 miljoen euro uit te komen wilde de UT 12 miljoen euro bezuinigen. Daarvan is op dit moment 4 miljoen euro gerealiseerd.
Het betekent dat het acute financiële plaatje er nog niet veel rooskleuriger uitziet dan bij het verschijnen van de vorige managementrapportage. Op dat moment stevende de UT af op een tekort van ruim 14 miljoen euro.
Inkomsten minder dan begroot
‘Het is een beter resultaat dan in 2023, maar we lopen achter op onze doelstelling. We zijn er nog niet, dus er is actie nodig’, lichtte Roos toe. Ze liet weten dat de in juli afgekondigde acute maatregelen, zoals de stop op studentassistenten, nog niet direct resultaat laten zien in deze managementrapportage. Hierin staan namelijk de cijfers tot en met augustus.
Zowel de universiteitsraad als het college van bestuur klonken opgelucht over de recente studenteninstroom. ‘We verwachten dat er zo’n honderd bachelorstudenten meer zijn ingestroomd ten opzichte van vorig jaar’, zei rector Tom Veldkamp. In de presentatie die het CvB deelde met de raad stond dat de UT afgelopen september zo’n 2100 bachelorstudenten en 2050 masterstudenten verwelkomde. Die cijfers blijven echter achter bij de gebudgetteerde instroom: volgens de begroting zouden 2372 bachelorstudenten en 2112 masterstudenten moeten instromen.
Wat ook duidelijk wordt, is dat de UT achter de feiten aanloopt voor wat betreft het binnenhalen van externe financiering. Begroot zijn inkomsten van 133 miljoen euro uit de zogeheten tweede en derde geldstroom. In de vorige managementrapportage leken de inkomsten op 125 miljoen euro uit te komen, de prognose is nu naar beneden bijgesteld: 119,9 miljoen euro.
Begroting 2025
Het college van bestuur nam de universiteitsraad ook mee in het opstellen van de begroting voor komend jaar. Dan is de doelstelling voor de diensten en de faculteiten om maximaal een tekort van één procent op de eerste geldstroom te noteren (opgeteld grofweg 3,5 miljoen euro). Alle eenheden hebben pas net hun begrotingen ingediend. Volgens Roos ‘is het gat ten opzichte van vorig jaar kleiner, maar nog steeds een gat dat we gezamenlijk moeten zien te dichten’.