UT sorteert voor op reorganisaties bij eenheden

| Rense Kuipers

De UT bereidt zich voor op reorganisaties bij eenheden die financieel niet op koers liggen en ‘waar onvoldoende mogelijkheden zijn om tot krimp te komen’. Dat staat in een mail naar het hoger management van de universiteit, die in handen is van U-Today.

Het college van bestuur van de UT, met op de voorgrond secretaris Susanne Wichman.

De mail is afkomstig van UT-secretaris Susanne Wichman. Daarin laat ze weten dat het college van bestuur na een werkoverleg deze week heeft ‘gereflecteerd’ op de financiële situatie van de UT. ‘Geconcludeerd is dat er zo concreet mogelijke inkleuring en bijsturing nodig is om weer op koers te komen volgens begroting 2024 en inzicht te krijgen in hoe we als UT de financiële opgave die er verder voor ons ligt gaan invullen’, schrijft de secretaris.

‘Forse opgave’

Wichman noemt vervolgens de ‘forse opgave bij de eenheden die nu niet op koers liggen volgens MARAP4’. ‘Hierover worden gesprekken gevoerd door het CvB en wordt bepaald wat er nodig is om de begroting 2024 wel te halen’. In meerdere bijeenkomsten met het hoger management is het de bedoeling dat er ‘afstemming en draagvlak’ komt over de vervolgstappen.

Het wordt vervolgens duidelijk wat tijdens die vergaderingen op tafel ligt, onder andere het voorbereiden op reorganisaties. Daarbij moet duidelijk worden wat het financiële maatregelenpakket (de zogeheten ‘building blocks’) – met nadruk op het verhogen van studenteninstroom en het vergroten van inkomsten uit de tweede en derde geldstroom – op gaat leveren. Ook het stoppen of minderen van bepaalde activiteiten en taakstellingen voor tijdelijke inhuur en een vacaturestop liggen op tafel.

Reorganisaties

Ook hint de secretaris naar een organisatiewijziging zoals ook de universiteitsraad onlangs noemde. Zo’n organisatiewijziging – zo staat in de e-mail – is ‘wellicht nodig’ als het gaat om het ‘harmoniseren van de ondersteunende processen per ‘kolom’ UT-breed, waarbij integrale regie wordt ingezet’. Concreter wordt dat punt niet.

Maar ook het voorbereiden van reorganisaties ligt op tafel. Want mochten bovenstaande maatregelen niet genoeg zijn, dan is het een serieuze overweging om reorganisaties voor te bereiden ‘bij eenheden waar onvoldoende andere mogelijkheden zijn om tot krimp te komen’, zo wordt duidelijk uit de e-mail.

Momenteel schrijven drie faculteiten – TNW, ITC, ET – rode cijfers, bleek uit de laatste managementrapportage, MARAP4. Veel diensten verwachten dit jaar binnen het budget te blijven, met uitzondering van Marketing & Communicatie (-6,5 ton), Strategie & Beleid (-5 ton, die de dienst zegt te compenseren met externe financiering) en LISA (-4 ton).

‘Meer zwaar weer’

Verder schetst Wichman in haar e-mail de stand van zaken omtrent de Spring Memorandum – de voorjaarsnota van de UT – met de raad van toezicht en de universiteitsraad. De universiteitsraad stemde daar vorige week niet mee in en wil meer duidelijkheid en toezeggingen van het college van bestuur. De raad van toezicht is wel akkoord met het financiële raamwerk voor de komende jaren, máár wil opheldering over hoe de verschillende elementen (‘building blocks, strategische beslissingen, voorgenomen beleid, taakstellingen, de ombuigingen in de eenheden’) gaan bijdragen om de financiële situatie van de UT te verbeteren. De raad van toezicht vindt dat de Spring Memorandum een ‘realistisch-optimistisch scenario geeft’, maar – zo waarschuwt de RvT: ‘Er volgt meer zwaar weer.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.