Afgelopen december vond de rector het nog te voorbarig om een reorganisatie af te kondigen bij ATLAS. Een paar maanden eerder werd bekend dat de stekker uit het university college zou gaan en er was namelijk al een personeelsplan in de maak. Dus, zei de universiteitsraad afgelopen december: als je al plannen maakt voor een organisatiewijziging met vertrekkende gevolgen voor het personeel, kondig dan een reorganisatie af.
Reorganisatie
Dat deed rector Tom Veldkamp woensdagochtend. Hij bereidt een besluit voor om de stekker uit University College Twente als organisatie-eenheid te trekken. Dat besluit zou ‘directe, verstrekkende gevolgen voor de rechtspositie van medewerkers’ hebben. Daarom kondigde hij de reorganisatie aan richting de universiteitsraad woensdagochtend, zoals dat formeel moet volgens de cao.
Momenteel is een zogenaamd uitfaseringsplan in de maak voor de opleiding. Instroom van eerstejaars is namelijk niet meer mogelijk vanaf komend collegejaar, maar de opleiding blijft nog tot september 2029 bestaan. ‘Het doel is om de kwaliteit en het unieke karakter van de opleiding in stand te houden’, aldus Veldkamp.
Uiterlijk in maart wil de rector zowel de universiteitsraad als het Overlegorgaan Personeel UT (OPUT) schriftelijk op de hoogte stellen van de beslissing en hoopt hij advies in te winnen.
Vijftien medewerkers
Vanuit het uitfaseringsplan moet uiteindelijk een reorganisatieplan worden opgesteld. ATLAS telt op papier vijftien medewerkers, maar huurt voor het verzorgen van onderwijs ook docenten in vanuit allerlei faculteiten. Op wat voor manieren het ATLAS-personeel de komende jaren wordt ingezet, dat moet nog blijken uit de plannen.
De kleinschalige excellentieopleiding kende al jarenlang problemen met het op peil krijgen van de instroom. In 2023 stroomden negen eerstejaars in. Minimaal 25 eerstejaars waren er afgelopen september nodig om een ‘realiseerbaar groeiscenario’ te krijgen. Dat werden er slechts elf.